Globální oteplování: jezera ztrácejí příliš mnoho kyslíku
Obsah kyslíku ve sladkovodních jezerech rychle klesá - mnohokrát rychleji než v oceánech. Například za poslední čtyři desetiletí poklesl obsah kyslíku v hluboké vodě jezer v mírných zeměpisných šířkách téměř o 19 procent. Ukazuje to studie, která byla dnes zveřejněna v časopise Nature, do kterého byla zapojena také IGB. Vědci připisují pokles primárně změně klimatu. Vidí ohroženou biologickou rozmanitost ve sladké vodě a kvalitu pitné vody.
Mezinárodní výzkumný tým vedený americkým Rensselaer Polytechnic Institute analyzoval celkem více než 45 000 profilů kyslíku a teploty, které byly od roku 1941 shromážděny z téměř 400 jezer po celém světě. Většina dlouhodobých údajů pochází z mírného pásma, které sahá od Norska po Španělsko a od Sibiře po Mongolsko. Jak ukazují analýzy, obsah kyslíku ve zkoumaných jezerech poklesl od roku 1980 o 5,5 procenta na povrchu a o 18,6 procenta v hluboké zóně. Jezera ztrácejí kyslík přibližně 3 až 9krát rychleji než oceány a pokles ovlivňuje celý ekosystém. Více
Další novinky